06 823 187 80

jeanet.hamstra@uitgeverijzilt.nl

Ziel zoekt zin

Hoe verder als je geloof het niet meer doet

Pauline Weseman

Op 31 oktober verschijnt bij uitgeverij Zilt het boek Ziel zoekt zin. Hoe verder als je geloof het niet meer doet van Pauline Weseman. Het boek is een neerslag van haar persoonlijke en journalistieke zoektocht naar nieuwe ideeën en vormen van geloven vanuit het christendom.
Pauline Weseman komt na het verlies van haar man in een geloofscrisis. Alles begint te schuiven. Ze gaat op zoek naar de contouren van een nieuw christendom, buiten de gebaande paden. Tussen september 2020 en juli 2022 interviewt ze voor Volzin medezoekers en schrijft ze voor Trouw reportages over nieuwe vormen die ontstaan na een geloofscrisis. Ze ontdekt hoe de ziel steeds zijn weg vindt, juist door tegenslag.

In Ziel zoekt zin staan interviews met onder anderen voormalig Theoloog des Vaderlands Janneke Stegeman, PopUpKerk-voorman Rikko Voorberg, bijzonder hoogleraar feminisme en christendom Mariecke van den Berg en spoken word-artiest Rik Zutphen, alias de Droominee. De reportages gaan onder meer over Dansklooster, Raja Christ Centered Yoga, kunst, duurzame diaconie, klimaatactivisme en waterspiritualiteit.

In het tweede deel van het boek staat een aantal duidende essays van de hand van Johan Roeland en Mariecke van den Berg, Joris Vercammen en Johan ter Beek.

Pauline Weseman is journalist, religiewetenschapper en biografisch coach. Al ruim 30 jaar schrijft ze voor diverse media. Sinds 2012 geeft ze les op de School voor de Journalistiek in Utrecht. Ze geeft schrijfretraites, workshops en lezingen over het levensverhaal.

Boekpresentatie en de Proeverij
Op maandagmiddag 31 oktober wordt het boek gepresenteerd tijdens de Proeverij, voorafgaand aan de Protestantse Lezing ’s avonds in Utrecht. Bezoekers kunnen tijdens deze Proeverij nu zelf meemaken en uitproberen wat in de reportages is beschreven. Tien makers uit de serie zijn deze middag vertegenwoordigd. Je kiest twee workshops waar je aan deel wilt nemen. In een derde workshopronde werk je aan het gezamenlijke kunstwerk van Bob Venus en/of ben je met medebezoekers in gesprek over het christendom van de toekomst: een nieuw licht op een eeuwenoud verhaal. Tijdens deze middag en avond is het boek ook te koop. Van de Proeverij komen ‘s avonds elementen terug bij de Protestantse Lezing. Pauline Weseman neemt onder andere deel aan het panelgesprek tijdens het debat. De Proeverij wordt georganiseerd door de Protestantse Kerk, de Vrije Universiteit Amsterdam, dagblad Trouw en Pauline Weseman en is mede mogelijk gemaakt door Fonds Kerk en Wereld.

Meer info en aanmelding: https://protestantsekerk.nl/thema/protestantse-lezing/

 

Pauline Weseman

Pauline Weseman